Katolista hapatusta ja luterilaista happamattomuutta
Vastine Joona Korteniemelle
22.8.2023
Timo Laato
”Tämä häijy ja huorintekijä sukukunta etsii merkkiä, ja ei hänelle pidä merkkiä annettaman, vaan Jonan prophetan merkki. Ja hän jätti heidät, ja meni pois. Ja kuin hänen opetuslapsensa olivat tulleet ylitse toiselle rannalle, olivat he unohtaneet ottaa leipiä myötänsä. Mutta Jesus sanoi heille: katsokaat ja kavahtakaat teitänne Pharisealaisten ja Saddukealaisten hapatuksesta. Niin he ajattelivat itsellensä, sanoen: se on, ettemme ottaneet leipiä myötämme. Mutta kuin Jesus sen ymmärsi, sanoi hän heille: te vähäuskoiset! mitä te ajattelette keskenänne, ettette leipiä myötänne ottaneet? Ettekö vielä ymmärrä, taikka ettekö te muista niitä viittä leipää viidelletuhannelle, ja kuinka monta koria te korjasitte? Niin myös niitä seitsemää leipää neljälletuhannelle, ja kuinka monta koria te korjasitte? Kuinka ette ymmärrä, etten minä leivästä teille sitä sanonut, että teidän pitäis kavahtaman teitänne Pharisealaisten ja Saddukealaisten hapatuksesta? Silloin he ymmärsivät, ettei hän käskenyt heitä kavahtamaan itsiänsä leivän hapatuksesta, vaan Pharisealaisten ja Saddukealaisten opista.” (Matt. 16:4-12 Biblian mukaan)
Suomessa joukko roomalaiskatolisia teologeja on ylläpitänyt jo vuosien ajan nettisivustoa otsikolla ”Katolista hapatusta”. Siinä heillä on ajatuksena esitellä roomalaiskatolista teologiaa ja toistuvasti käydä jonkunasteista poleemista keskustelua luterilaisuutta tai yleisesti protestantismia vastaan, erityisesti silloin, kun Rooman opit joutuvat arvostelun kohteeksi. Olin itse Kujalla-ohjelmassa kutsuttuna vieraana. Se on YouTubessa pyörivä podcast, jossa keskustellaan teologiasta ja ajankohtaisista asioista. Minua haastateltiin roomalaiskatolisen ja luterilaisen teologian eroista. Ohjelmaa on kuunneltu pian jo 5 000 kertaa. Se on paljon ottaen huomioon, että kyseessä on ”puhuva pää”, joka opettaa jonkun verran vaikeita ja syvälle luotaavia asioita. Ohjelma on katsottavissa edelleen YouTubessa. Myös Leif Nummela on ansiokkaasti käsitellyt roomalaiskatolisen ja luterilaisen teologian eroja Uusi Tie-lehdessä. Samasta aiheesta on haastateltu lisäksi Martti Vaahtorantaa Lähetyshiippakunnan podcastissa.
Katolista hapatusta levittävät teologit eivät selvästikään ole tottuneet näin selviin kannanottoihin, jotka eivät ikään kuin ekumenian hengessä silitä myötäkarvaan, mitä he esittävät, vaan tuovat esiin paljon sitä, mistä he mieluiten vaikenevat. Nyt oli Joona Korteniemen vuoro puuttua tilanteeseen ja pyrkiä selittämään oman kirkon asiat parhain päin. Hänen vastakirjoituksensa on luettavissa netissä otsikolla: ”Katolisuutta rautalangasta – vastine Timo Laatolle ja kumppaneille”. Minusta se kannattaa käydä lukemassa. Se on monessa mielessä varsin paljastava puheenvuoro.
Vastakirjoituksen kantavana ajatuksena on ensin kieltää erityisesti se, mitä Laato on sanonut. Mutta sitten seuraa kirjoittajan omat mielipiteet, jotka itse asiassa vain vahvistavat sen, mitä Laato on jo kertaalleen sanonut. Kun itse arvostelen roomalaiskatolista pelastusoppia siitä, että siinä Kristuksen ristillä hankkima täydellinen vanhurskaus (”Se on täytetty!”) ei merkitsekään täydellistä vanhurskautta, jonka uskova saa tässä ja nyt vastaanottaa uskossa, se koetetaan kiistää viittaamalla roomalaiskatolisen kirkon moninaisiin opetuksiin armosta ja laupeudesta. Lopulta kumminkin selitetään, että ”kaikkien syntien anteeksiantamista tässä ja nyt” ei Roomassakaan ”käsitteenä juuri tunneta”. Mikä siis olikaan se ratkaiseva ero?
Seuraavaksi moititaan Laaton sanomisia siinä, että ”usko ihmisen sisäiseen hyvyyteen” liittyy niin keskeisesti roomalaiskatoliseen teologiaan. Heti perään joudutaan myöntämään, että roomalaiskatolinen ihmiskäsitys on positiivisempi kuin luterilainen. Puhutaan ihmisen luontaisesta (hengellisestä) vapaudesta, jota Jumalan armo tukee ja kannattelee. Jo tässä nousee esiin kirjoittajan ajatus pelastumisesta, joka edellyttää kaikesta huolimatta ihmisen myötävaikutusta.
Jatkossa myönnetään edelleen, että roomalaiskatolisessa pelastusopissa pelastus on prosessi, jossa ”ihmisen on tehtävä yhteistyötä Jumalan armon kanssa”. Tämä harhaluulo vain kuitataan lyhkäisesti toteamalla, että siinä ei ”pitäisi olla yhdellekään kristitylle mitään ihmeellistä”. Tässä ymmärtääkseni kirjoittaja ei tiedä, mistä puhuu. Jopa Rooman kirkossa asiasta löytyy eriäviä ja ainakin epäileviä mielipiteitä.
Tämän jälkeen vastakirjoituksessa siirrytään jälleen korostamaan ihmisen vapautta ja velvollisuutta käyttää tuota vapautta pelastuksen saavuttamiseksi yhteistyössä Jumalan kanssa. No, juuri sitähän minä itsekin korostin. Lopulta vastakirjoituksessa intoudutaan suorastaan väittämään, että ”ajattelutapa, jonka mukaan pelastus on pelkkää anteeksiantamusta, näyttäytyy todella absurdina”. Ihan että näinkö? Toisaalta on hyvä, että vastakirjoituksessa avataan kirjoittajan sisimpiä tuntoja rehellisesti. Silloin tulee ainakin ymmärrettäväksi, mikä Kristuksen ristissä on se todellinen loukkaus. Se on se raamatullinen totuus, että ihminen ei pelastuakseen voi tehdä yhtään mitään, koska Kristus on tehnyt jo kaiken. Pelastettuna ihmisen on sitten lupa tehdä niin paljon hyvää kuin tahtoo ja pystyy uskon voimassa.
Sitten vastakirjoituksessa on loukkaannuttu siihen, että moitin roomalaiskatolista erityisoppia kiirastulesta ”Raamatun ulkopuolelta tempaistuna” harhana. Kirjoittaja haluaa löytää tuollaisen opin kohdasta 1. Kor. 3:11-15. Se ei kumminkaan puhu kiirastulesta, vaan viimeisen päivän tuomiotulesta, joka koettelee, kestääkö se, mitä olemme rakentaneet pelastuksen perustukselle, Kristukselle. Olemme esimerkiksi voineet hakea omaa kunniaamme tai tulkita Raamattua väärin vaikkapa opettamalla kiirastulta. Tuo kaikki palaa poroksi viimeisenä päivänä. Mutta jos joku syntinen ihminen on silti lopulta turvannut Jeesukseen omana Vapahtajanaan, hän pelastuu – yksin armosta. Minusta on kauhistavaa lukea kirjoittajan omaa arviota itsestään. Hän sanoo suoraan, että ”hengellinen kapasiteettini ei vain riitä taivaselämään”. Sen kyllä tiesin jo etukäteen. Tiesin sen, koska voisin sanoa itsestäni samaa. Kuulepa nyt kumminkin, hyvä veli: ”Et sinä riitä, eivätkä riitä sinun tekosi nyt eivätkä tulevaisuudessa. Mutta Jeesus on kuollut puolestasi ja hankkinut sinulle täyden vanhurskauden, jota edellä olet vastustanut. Usko syntisi anteeksi hänen tähtensä. Silloin riität taivaaseen!”
Aneita vastakirjoitus ei pysty kiistämään. Niitä on, vaikka niitä ei myydä. (Mutta kyllä kuolinmessuja yhä ostetaan. Vuosituhannen vaihtuessa aneita voitiin myöntää, jos oli rahaa matkustaa vaikkapa Roomaan.) Kirjoittaja kirjoittaa: ”Periaatteellisella tasolla en näe aneita kuitenkaan ongelmallisina. Hyvä sisältää itse oman palkintonsa, kartuttaa yhä enemmän kykyä hyvään ja tekee persoonasta yhä vapaamman – tätä tarkoittaa ’ansio’.” Mikä oli todistettava.
Sitten vastakirjoitus hyökkää ”yksin Raamattu” -periaatetta vastaan. Ihmetellään Leif Nummelan väitettä, että katolinen kirkko liitti VT:n apokryfikirjat kaanoniin vasta Trenton kirkolliskokouksessa 1546. Väitetään vastaan. Kiistetään tuo ilmiselvä historiallinen totuus muka sillä perusteella, että ”varhainen kirkko omaksui käyttöönsä Vanhan testamentin [kreikankielisen] Septuaginta-käännöksen, jota antiikin aikaan käyttivät myös kreikankieliset juutalaiset synagogajumalanpalveluksissa” ja ”apokryfikirjat kuuluivat Septuagintan kaanoniin”. Totuus on kuitenkin se, että eivät kreikankieliset juutalaiset hyväksyneet apokryfikirjoja omaan viralliseen kaanoniinsa, vaikka he käyttivät ahkerasti Septuagintaa. Myös monet kreikkalaiset kirkkoisät lainasivat Septuagintaa ja siis myös apokryfikirjoja Jumalan sanana, mutta eivät silti luoneet omaa Septuaginta-kaanoniaan (joka on lähinnä pelkkä myytti). Ohimennen sanottuna: näinhän tekivät myös Luther ja luterilaiset isät. He seurasivat VT:n osalta juutalaisten ja Jeesuksen itsensä käyttämää heprealaista kaanonia.
Vastakirjoitus siirtyy vielä mariologiaan. Se pyrkii luomaan vastapainoa väitteelleni, että opit Marian synnittömästä sikiämisestä ja taivaaseen astumisesta sekä yleistyvä ajatus hänestä kanssalunastajana ovat vailla raamatullisia perusteluja. Tämä on tosiasiassa monen roomalaiskatolisen teologinkin mielestä juuri näin. Noita dogmeja ei edes yritetä perustella kaanonin, vaan tradition pohjalta. Ne nähdään lähinnä kirkon opillisina luomuksina. Vastakirjoituksen mukaan ”ei ole kaukaa haettua ajatella”, että Jeesuksen äidin ”persoonan oli ja on tarkoitus olla Uuden liiton liitonarkki, Jumalan ikuisen Sanan erityinen asumus”, ”sisältä ja ulkoa päällystetty puhtaalla kullalla” (2. Moos. 25:11) – kuten myös Maria ”oli jo sikiämisestä saakka valmistettu ’sisältä ja ulkoa’ hengellisesti ja moraalisesti täydelliseksi asumukseksi Jumalalle”. On tämä kyllä tosi kaukaa haettu perustelu etenkin, kun Uusi Testamentti puhuu Kristuksesta Uuden liiton liitonarkkina (Room. 3:25 ja Hepr.).
Ohimennen vastakirjoitus koettaa torjua väitteeni, että ”puhe paavista Kristuksen sijaisena on väärin, koska Kristus on itse kirkon pää”. Tarkkaan ottaen puhuin paljon paremmin. Totesin, että koska Kristus itse on läsnä kirkossa, mihin hän tarvitsee sijaista. Se on jäänyt roomalaiskatoliselta teologialta selittämättä. Vain poissaoleva tarvitsee sijaisen. Koska uskon Lutherin lailla, että Kristus on jopa Rooman kirkossa, en voi mitenkään pitää paavia hänen sijaisenaan. Mielestäni roomalaiskatolistenkaan ei tarvitse tyytyä vähempään.
Loppua kohti vastakirjoitus yrittää vanhurskauttaa synnin (vaikka sen kuuluisi pyrkiä vanhurskauttamaan syntinen yksin Jeesuksen ristillä hankkiman täydellisen vanhurskauden perusteella). Siinä liitytään Trenton konsiilin päätökseen, että himo ei sellaisenaan varsinaisesti ole syntiä. Tätä selitystä Rooma tarvitsee voidakseen pitäytyä väärään pelastusoppiinsa, että syntinen pystyy muuttumaan todellisesti vanhurskaaksi, kun itse yrittää tarpeeksi. On sinänsä mielenkiintoista, että jopa Trenton kirkolliskokous myöntää päätöksessään Paavalin kutsuvan himoa synniksi, mutta vetoaa yksin erityiseen traditioonsa, jotta tuota puhetta ei jatkettaisi kirkossa!
Rooman kirkon suunnattomiin vääristymiin monissa kansanhurskauden ilmentymissä tai kymmeniin tuhansiin väärinkäyttötapauksiin ei ole enää tarvetta puuttua tässä. Rukoillaan parannusta meille itsellemme Suomen kirkossa ja heille siellä jossain kaukana.
Lopuksi vielä jokunen sananen vastakirjoittajan omista kokemuksista. Hän on alkuaan vanhoillislestadiolainen, joka on myöhemmin kääntynyt roomalaiskatolilaiseksi. Ennen kääntymystään Rooman kirkon kannattajaksi ”luterilaisella ehtoollisella en kokenut juuri koskaan mitään erityistä, katolisella kommuuniolla armon vuodatuksen kokemukset ovat tavallisia”. Mietin, että vanhoillislestadiolaisen kääntyminen roomalaiskatoliseksi on tietyssä mielessä aika ymmärrettävä ratkaisu. Entinen poissulkeva seurakuntaoppi (”vain me vanhoillislestadiolaiset pelastumme”) muuttuu vaivihkaa Rooman kirkon opiksi (”vain me olemme tosi kirkko”). Pyhää ehtoollista vanhoillislestadiolaiset eivät ole tainneet koskaan nauttia oikeasti, oikean luterilaisen opin mukaisesti. Se ei sakramenttina anna heille juuri mitään, koska kaikki synnit saa anteeksi vain ja ainoastaan ripissä. Siksi voin hyvin ymmärtää, että varsin erilainen ehtoollisen vietto Rooman kirkossa on ollut järisyttävä inhimillinen kokemus. Lisäksi vanhoillislestadiolaisuudessa ei saarnaamisen ohella opeteta juurikaan Raamattua eikä sitä lueta ahkerasti. Päinvastoin jopa varoitetaan sen lukemisesta, koska se on niin vaikeatajuinen kirja. Se synnyttää helposti riitoja (eli pelätään, että vanhoillislestadiolaisten monet erityisopit tulevat tuomituiksi ja hylätyiksi). Ilman Raamattua yksittäinen kristitty jää hengellisesti erilaisten tuulten vietäväksi. Kun luin kirjoitettua vastakirjoitusta, oli pakko pysähtyä ja miettiä tosissaan, millainen pelastusopillinen romahdus siinä on tapahtunut. Siinä puhutaan kaikenlaista. En löydä siitä juurikaan Raamatun sanan selkeää ja varmaa opetusta. Kehottaisin kirjoittajaa nimensä mukaisesti miettimään, että Jeesus ei sinullekaan luvannut puheessaan muuta kuin Joonan merkin eli sen, mitä hän tulee ansaitsemaan sinulle ”kolmen päivän perästä” kuoltuaan sinun puolestasi ja ylösnoustuaan sinulle autuudeksi (ks. alussa lainaamaani Matteuksen kohtaa). Kavahda siksi kaikkea väärää hapatusta, Joona.
– – –
Paavius läpivalaisussa, osa 1
Herännäislehden pääkirjoitus 1/2024
Timo Laato, päätoimittaja

Olen lukenut Peter de Rosan kirjaa Vicars of Christ: The Dark Side of the Papacy (Kristuksen sijaiset: Paaviuden pimeä puoli). Kirjoittaja on alkuaan roomalaiskatolinen pappi. Hän toimi
teologian professorina. Hänen käsityksensä paaviudesta oli ensi alkuun suhteellisen valoisa. Hän ajatteli melko suurpiirteisesti, että ”isoon joukkoon” mahtuu myös mustia lampaita. Tarkemmin asiaan perehdyttyään hänen ajatuksensa muuttui paljon synkemmäksi. Lopulta hän hylkäsi roomalaiskatolisuuden, mutta ei kristinuskoa. Kirjassaan hän korostaa toimivansa ikään kuin ”paholaisen asianajajana”, jonka tarkoituksena Rooman totuuskomissiossa on kyseenalaistaa väitetty ihme, jotta todelliset ihmeet erottuvat kuvitelluista.
De Rosan teos on paksu, lähes 500 sivua pientä tekstiä. Mikään tällainen lyhyt kirjoitus ei tee oikeutta sen väittämille. Ei ole myöskään mahdollista käydä pitkää akateemista debattia kirjan sisällöstä. Tietoa tarjotaan käsittämättömät määrät. Englannin kielen taitoiset lukekoot kirjan itse. Väliin teksti suorastaan puistattaa. Vika ei ole niinkään kirjoittajassa kuin valitussa aiheessa. Ilokseni voin silti todeta, että myös monet roomalaiskatoliset lukijat ja arvostelijat osaavat korostaa kirjan ansioita eivätkä halua sulkea silmiään ikäviltäkään totuuksilta.
Mitä kirja sitten kertoo? Tässä kirjoituksessani keskityn lähinnä pohtimaan paavin itselleen omistamaa arvovaltaa Pietarin seuraajana ja erehtymättömänä kirkon opin opettajana.
Alkuun de Rosa väittää, että varhaisimmissa lähteissä Pietarin nimeä ei näy Rooman piispaluetteloissa. Irenaeus (noin 125–200) mainitsee ensimmäisenä piispana Linuksen. Samoin kertovat myös ns. apostoliset konstituutiot. Myöskään Eusebios ei puhu kuuluisassa kirkkohistoriassaan Pietarista koskaan Rooman piispana. Siksi paavi ei Rooman piispana ole Pietarin seuraaja. Varhaiskirkon mukaan apostolit kuuluivat koko kirkolle eikä erikseen tai erityisesti yksittäiselle seurakunnalle. Apostolien virka ei ollut myöskään siirrettävissä muille (s. 15). Vasta Damasus I, joka toimi paavina vuosina 366–384, alkoi ensimmäisenä perustella omaa erityisasemaansa Matteuksen evankeliumin jakeilla ”Sinä olet Pietari jne.” (Matt. 16:18). Sellainen tulkinta oli täysin vieras varhaisille kirkkoisille. Kukaan heistä ei ollut opettanut mitään vastaavaa (s. 38). Nykyään vallitseva ja itsestään selvänä pidetty roomalaiskatolinen opetus paavista Pietarin seuraajana ja koko kristikunnan johtajana on siis täysin vailla historiallista totuuspohjaa.
Paavit ovat läpi vuosisatojen olleet kovin persoja vallan ja väkivallan, rahan ja omaisuuden sekä naiskauneuden perään. Silti de Rosa väittää yllättäen, että historian valossa eniten vahinkoa eivät ole saaneet aikaiseksi kaikkein epäpuhtaimmat paavit (Benedictus IX, Aleksanteri VI), vaan ne, jotka monesti näyttivät julkisuuteen parhaimmat puolensa. Mistä syystä näin? Ilmeisesti siksi, että valta turmelee käyttäjänsä. Yhtenä esimerkkinä de Rosa mainitsee paavin erehtymättömyysopin vuodelta 1870. Silloin konsiilissa juuri kukaan ei uskaltanut äänestää ehdotusta vastaan. Ne, jotka äänestivät, joutuivat heti äänestyksen jälkeen osoittamaan katumustansa. Ennen päätöstä jopa 140 piispaa poistui, koska he eivät tahtoneet loukata omaatuntoansa äänestämällä puolesta eivätkä istuvaa paavia äänestämällä vastaan. Äänestyspäivää säesti yhtäkkiä puhjennut ennennäkemätön rajuilma, joka piiskasi ja pimensi koko kokoontumispaikan ja täytti monen osallistujan mielen kauhulla. Silloisen paavin yksityissihteeri Monsignor Talbot myönsi kirjeessään, että Pius IX ei ole suuri teologi. Mutta täydellinen tietämättömyyskään ei ole este erehtymättömyydelle, koska Jumala pystyy tunnetusti osoittamaan oikean tien vaikkapa puhuvan aasin kautta (ss. 131–134).
Oppi paavin erehtymättömyydestä ex cathedra (kirkon opillisissa asioissa) ajautuu omituiseen valoon, jos ja kun jotkut paavit ovat tosiallisesti osoittautuneet harhaoppisiksi. De Rosa luettelee tällaisia esimerkkejä (ss. 204–236). Yksi erikoisimmista tapauksista koskee paavia Sixtus V (1585–1590). Jo Trenton kirkolliskokous oli määrittänyt latinankielisen Vulgatan kirkon ”autenttiseksi” Raamatuksi. Määritelmä tarkoitti, että lukija voi olla varma käännöksen opillisesta ja moraalisesta oikeellisuudesta. Samaan aikaan annettiin oppineille tehtäväksi toimittaa uusi laitos po. käännöksestä. Työ kesti ja kesti. Lopulta se saatiin päätökseen. Paavi ei kuitenkaan pitänyt sitä hyvin tehtynä. Hän julisti bullassaan olevansa ainoa, joka pystyy määrittämään autenttisen Raamatun kirkollensa. Hän ryhtyi oitis toimeen ja teki muutoksia urakalla (kärsien unettomuudesta). Toisinaan hän lisäili tekstiin selityksiään. Jotkut jakeet tippuivat pois ilmeisesti uupuneen työntekijän huolimattomuudesta. Lopulta uusi Vulgata tuli painosta ulos. Se oli katastrofi. Teos vilisi virheitä. Siihen oli pakko tehdä muutoksia (kaiken kaikkiaan noin 3 000). Jotta pahemman luokan kömmähdys saataisiin peitettyä, pyrittiin aiemmat painokset ostamaan markkinoilta takaisin (ja polttamaan). Se herätti hämmästystä protestanttien keskuudessa, koska he painoivat ja jakelivat Raamattuja ilmaiseksi… (ss. 215–221).
Myöhemmin Klemens XI meni vielä pitemmälle. Hän kielsi ja tuomitsi arvovallallansa ajatuksen, että kristittyjen pitäisi pyhittää lepopäivä lukemalla Raamattua. Samoin hän tuomitsi harhaoppina, että muka kaikkien kristittyjen pitäisi lukea Raamattua (ss. 231–232).
En puutu tässä artikkelissa lainkaan monen paavin moraalittomuuteen ja tuhlaavaan elämäntyyliin eri vuosisatojen aikana. De Rosalla olisi paljon kerrottavaa niistä, mutta en pyri ehdoin tahdoin nostamaan esiin kaikkein pahinta törkyä. Todistustaakka on kumminkin todella raskas. Käsittääkseni Rooman pitäisi pyrkiä selvittämään menneisyytensä. Se olisi välttämätöntä, jotta päästäisiin eteenpäin. Sellaista tarvittiin toisen maailmansodan jälkeen. Sellaista odotetaan yhä Venäjältä. Tosin jotakin on jo tapahtunut. Rooma on pyytänyt eri yhteyksissä anteeksi väkivaltaista historiaansa toisia kristittyjä kohtaan. Sopii kyllä kysyä, onko samalla haluttu pyytää anteeksi niitä kauheuksia, joita paavit oman arvovaltansa ja ”erehtymättömyytensä” turvin ovat langettaneet tuhansille (ellei jopa miljoonille) kanssakristityilleen. Esim. Lutherin saama panna on yhä kumoamatta.
– – –
Paavius läpivalaisussa, osa 2
Herännäislehden pääkirjoitus 2/2024
Timo Laato
Kerroin edellisessä pääkirjoituksessani lukeneeni entisen roomalaiskatolisen tutkijan Peter de Rosan teosta: Vicars of Christ: The Dark Side of the Papacy (Kristuksen sijaiset: Paaviuden pimeä puoli). Jatkan kirjoittamistani tästä aiheesta vielä. Keskityn kuvaamaan lyhyesti paaviutta uskonpuhdistuksen aikana. Täydennän tuon kirjan tietoja. Lutherin syntyessä paavina toimi vielä hetken aikaa Sixtus IV (1471–1484). Hän on se, joka rakennutti kuuluisan Sikstuksen kappelin Vatikaaniin. Hän syyllistyi tavan takaa simoniaan (eli kirkollisten virkojen myymiseen rahaa vastaan) ja nepotismiin (eli omien sukulaisten suosimiseen kirkollisten virkojen täyttämisissä). Samalla hän ensimmäisenä salli bordellit Roomassa. Ne tuottivat hänelle 30 000 dukaattia vuodessa. Lisää rahaa saatiin niiltä papeilta, jotka pitivät omaa naista (s. 101).
Sixtus IV oli paaviksi suorastaan nero. Hän keksi, että aneita voitiin myydä myös kuolleiden hyväksi. Jopa hän itse yllättyi uuden rahasammon suosiosta. Hänestä tuli siten vainajien valtias. Hänen vallassansa oli päästää sielut kuoleman jälkeisestä kiirastulesta sillä edellytyksellä, että kuolleiden läheiset olivat valmiit kaivamaan kuvettansa ja maksamaan rakkaittensa kärsimyksen loppumisesta (s. 101). Erityisen taitavaksi aneiden myyjäksi kohosi dominikaaniveli Tetzel, joka oppi nopeasti koskettavan tavan kuvata kuulijoilleen sielujen tuskaa tulen liekeissä. Hän oli ahkera ja ansaitsi 20-kertaisen palkan silloisen professorin ansioon verrattuna. Lisäksi kirkko maksoi hänen kulunsa (s. 117).
Kiirastulesta ei ole sanaakaan pyhissä kirjoituksissa. Oppina se on täysin järjetön. Eräs tuon ajan oppinut kirjoitti purevasti anekaupasta: Paavi pystyy pelastamaan yhden sielun kiirastulesta julistamalla armoa maksua vastaan. Yhtä hyvin hän pystyisi pelastamaan yhden sielun kiirastulesta julistamalla armoa ilman maksua. Ja jos hän pystyy pelastamaan yhden sielun, hän pystyisi pelastamaan tuhat sielua. Siinä samassa hän tahtoessaan pystyisi pelastamaan joka ikisen sielun. Näin hän voisi hävittää koko kiirastulen. Jos hän ei tee sitä, hän on julma tyranni, joka ilman mitään rakkautta jättää sieluparat kärsimään tuskissansa, kunnes ihmiset lahjovat hänet rahalla (s. 102). Hesekieliä vapaasti lainaten: ”Herralle ei ole mieleen jumalattoman kuolema, vaan se, että hän maksaa ja saa elää.”
Muistan lukeneeni äiti Teresasta lyhyen haastattelun. Siinä hän kertoi tehneensä sisarjärjestönsä kanssa niin paljon hyviä tekoja, että koko kiirastuli on tyhjentynyt. Tässäkö hän, joka niin uhrautuvasti rakasti köyhiä Intian Kalkutassa, osoitti rakkauttaan myös kärsiviä sieluja kohtaan kiirastulessa? Vastaavaa en muista lukeneeni yhdestäkään paavista. Tosin voi perustellusti kysyä, miksi Kristuksen sovitustyö ristillä ei riittäisi, jos syntisten ihmisten osoittama lähimmäisenrakkaus riittää. Äiti Teresa taisi olla niin sanotusti puun ja kuoren välissä. Se, joka kieltää kiirastulen, on Trenton mahtipäätöksellä iäti kirottu.
Lutherin ollessa noin 9-vuotias uudeksi paaviksi nousi Aleksanteri VI (1492–1503). Hän jatkoi tuloksekasta anekauppaa ja rahojen tuhlausta. Hänellä väitetään olleen kymmenen tunnustettua lasta (joista tosin joidenkin kohdalla vallitsee pientä epävarmuutta). Hän piti tieteestä ja taiteista. Niiden parissa hän osoitti etevyyttä. Hän poltti paavikuntaa arvostelleen Girolamo Savonarolan roviolla 1498. Kun hän itse kuoli, hänet saatiin vain vaivoin tungettua arkkuunsa. Ilmeisesti myrkytys (tai sairaus) oli muuttanut hänen ruumiinsa lähes muodottomaksi massaksi. Paavi Julius II (1503–1513) ilmoitti myöhemmin, että olisi jumalanpilkkaa rukoilla kirotun puolesta. Hänestä oli siksi pyhäinhäväistystä pitää sielunmessua Aleksanterin edestä (s. 104–110).
Julius II oli sotaisa paavi, jota kiinnosti maallisen vallan tavoittelu. Hän aloitti uuden (eli nykyisen) Pietarinkirkon rakennustyöt Roomassa varoituksista piittaamatta. Häntä kutsuttiin nimellä Il Papa terrible (kauhistuttava paavi). Hänellä oli ainakin kolme avioliiton ulkopuolella syntynyttä tytärtä, jotka syntyivät ennen kuin hänet valittiin paaviksi (s. 111–113).
Uskonpuhdistuksen alkaessa paavina toimi Leo X (1513–1521). Hän oli tuhlari, joka sotien sijasta käytti rahaa oman hovinsa huvituksiin. Hänellä oli oma erikoinen lemmikkinsä, valkoinen elefantti Hanno, jonka hän hautasi Vatikaaniin ja jonka luut nostettiin ylös 1962. Ylellisen elämäntavan ylläpitämiseksi rahaa oli myös pakko saada jostakin. Aneiden lisäksi hän jatkoi virkojen myymistä: Sixtus IV pani myyntiin ”vain” 650 virkaa, mutta Leo X jopa 2150 virkaa (s. 115). Paavi Leo X oli naimaton (kuten olettaa sopii). Hän nimitti nuoria miehiä kardinaaleiksi. Hän kirjoitti Lutheria vastaan bullan, jossa hän luetteli erinäisiä harhoja uskonpuhdistajan kirjoituksista. Se julkaistiin 1520 nimellä Exsurge Domine, jonka voi raumalaisittain kääntää vapaasti: Eik surgeeta dommone. Mainittakoon edelleen, että Vatikaanin paavillisissa asunnoissa on kylpykammio, jonka eroottiset freskot Rafael maalasi 1516. (Sinne yleisöltä on yleensä pääsy estetty.)
Uskonpuhdistuksen edetessä paavina toimi Klemens VII (1523–1534). Hän oli omasta lahjakkuudestaan huolimatta “yksi tuhoisimmasta paaveista” (s. 114: ”one of the most disastrous of all popes”). Tosin kardinaalina hän onnistui monessa suhteessa, mutta paavina hän epäonnistui valtapolitiikassaan lähes täydellisesti (osittain hänestä itsestään riippumattomista syistä). Hän jatkoi jo tutuksi tullutta simonian ja nepotismin harjoittamista. Kirkon varat menivät sotimiseen sekä osittain kulttuurin ja taiteen hyväksi. Täyttä varmuutta ei ole siitä, oliko hänellä lapsi palvelustytön kanssa.
Uskonpuhdistuksen alkaessa syntyi iso kohu Konstantinuksen lahjakirjasta (Constitutum tai donatio Constantini). Siinä keisari Konstantinus Suuri muka lahjoittaisi Rooman valtakunnan läntisen osan paaville kiitollisena saamastaan hengellisestä opetuksesta. Se, joka rohkenisi kiistää tällaisen vallansiirron, joutuisi iankaikkiseen kadotukseen, saisi vastaansa Pietarin ja Paavalin sekä palaisi alimmassa helvetissä yhdessä Saatanan kanssa. Asiakirjan aitoudesta käytiin kiivasta keskustelua varhain, mutta vasta 1400-luvulla Lorenzo Valla paljasti sen väärennökseksi. Tosin hänen tutkimustuloksensa pyrittiin salamaan, kunnes ne putkahtivat esiin 1517. Useat paavit olivat perustaneet valtapyyteensä täysin tekaistuun dokumenttiin. Kuinka paljosta verenvuodatuksesta olisi säästytty vuosisatojen aikana, jos valheella olisi ollut lyhyemmät jäljet? Vasta Pius VI tunnusti vihdoin 1789, että kyse on väärennöksestä. Luther oli ymmärtänyt sen yli 250 vuotta aiemmin (s. 40–42)!
Kaiken edellisen takia otan lopuksi lyhyesti kantaa roomalaiskatolisen paimenen Oskari Juurikkalan kirja-arvosteluun, joka koskee yhtä Lutherin teologiaa käsittelevää teosta uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuonna 2017. Hän pitää lukukokemustaan ahdistavana: ”Mitä pidemmälle kirjassa pääsin, sitä enemmän se minua ahdisti.” Hän kirjoittaa lisäksi: ”Toivon luterilaisten ja Lutherin seuraajien tiedostavan ja myöntävän, että mahdollisista ansioistaan [heh heh (kirjoittajan omaa tekstiä)] huolimatta Luther ampuu usein sekä yli että ohi.” Arvostan suuresti, että veli Oskari rohkenee kertoa ahdistuksestaan. Ehkä hiukan vieroksun sitä, että hän samalla kuitenkin kirjoittaa ”heh heh” -hengessä. Mutta myönnän, että kyllä minuakin ahdistaa. Itseäni puistattaa se jumalattomuus, joka vallitsi kristikunnassa uskonpuhdistuksen vuosisadalla. Tuossa pimeydessä Luther näyttäytyy minulle valkeuden tuojana. Hän rohkeni nousta kirkkonsa mädännäisyyttä vastaan! On ihme, että hän ylipäätään säilyi hengissä, vaikka keisari- ja paavikunnan murhakoneisto oli hänen perässään. Miten on mahdollista, että veli Oskari ei Lutheria lukiessaan näytä ahdistuneen kirkkonsa 1500-luvulla vallinneesta rappiosta? Lainatakseni kardinaali Roberto Bellarminoa: ”Muutama vuosi ennen Lutheria ja Calvinia ei uskonnosta ollut melkein mitään jäljellä kirkossa.” Hänen mukaansa paavius oli lähes tuhonnut kristinuskon (s. 120).
Paavius läpivalaisussa, osa 3
Herännäislehden pääkirjoitus 5/2024
Timo Laato
Tämä pääkirjoitus on kolmas ja viimeinen osa kirjoitussarjasta, joka koskee paaviutta. Aikaisemmat osat on julkaistu pääkirjoituksina tammi- ja helmikuun Herännäislehdissä. Alkuaan kirjoitukset on julkaistu Elämä-lehdessä (hiukan lyhennettyinä, erityisesti tämä viimeinen osa). Ne on käännetty myös ruotsiksi ja julkaistu kokonaisuudessaan lehdessä Göteborgs Stifts-Tidning (tämän vuoden kolme ensimmäistä numeroa).
Paaviuden historia on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja erilaisia epätodellisia tapahtumia. Kerrottavaa olisi vaikka kuinka paljon. Jatkan edelleen entisen roomalaiskatolisen tutkijan Peter de Rosan kirjan lukemista, kuten kahdessa aiemmassa kirjoituksessani (Vicars of Christ: The Dark Side of the Papacy, Kristuksen sijaiset: Paaviuden pimeä puoli). Otan esille valittuja paloja omilla mausteillani. Lukijaa kiinnostanee tietää jotakin lisää siitä, kuinka paavius kehittyi uskonpuhdistuksen jälkeen.
Kun Luther kuoli 1546, paavi oli vihdoin ja viimein kutsunut koolle (viivyttelemänsä) Trenton kirkolliskokouksen (1545–1563). Ortodoksinen kristikunta ei ole tunnustanut sitä ekumeeniseksi konsiiliksi. Se edustaa vain ja ainoastaan Rooman kirkon päätöksiä tai mielipiteitä. Uskonpuhdistuksen arvostelemia räikeimpiä epäkohtia poistettiin tai lievennettiin. Monia vääriä oppeja vahvistettiin. Trentossa katolinen kirkko muuttui roomalaiskatoliseksi kirkoksi omin oppikorostuksin. Se ei enää virallisesti ollut yhden ja yhteisen kristikunnan äänitorvi (jos se sellaisena oli joskus aiemmin toiminut alkukirkossa yhtenäisen piispakunnan osana).
Trentossa paavin suunnaton arvovalta vahvistettiin. Muut piispat menettivät riippumattomuutensa, jopa siinä määrin, että uutta kirkolliskokousta ei tarvittu lopulta yli 300 vuoteen! Rooman kuuria toimi eräänlaisena alituisena kirkolliskokouksena, joka jatkoi omia istuntojaan, minkä kiireiltään ehti (”in permanent session”, s. 19). Virallisia kirkolliskokouksia ei ollut tarpeen pitää. Kun Vatikaanin 1. kirkolliskokous sitten lopulta kokoontui 1869–1870, sen päätehtävänä oli vahvistaa oppi paavin erehtymättömyydestä ex cathedra (kun hän julistaa jonkun opetuksensa paavinistuimeltaan koko kirkkoa sitovaksi). Tämä sinetöi vallan absolutismin (ehdottomuuden). Kardinaalit, piispat ja muut kirkolliskokouksen edustajat antoivat suostumuksensa sille. Jatkossa heidän suostumustaan ei sitten enää kyseltäisi. He voivat kertoa mielipiteensä ja antaa neuvoja. Paavin sana silti ratkaisee. Hän yksin päättää (s. 135).
Vatikaanin 1. kirkolliskokous totesi, että jokaisen oli oman autuuden uhalla uskottava paavin yliherruuteen ja erehtymättömyyteen (s. 97). Hirveä myrsky säesti kokouksen päätöstä, ikään kuin taivas olisi vihastunut. Päätöslauselmaa ei pystynyt kunnolla tavaamaan paperista (s. 133). 140 piispaa oli poistunut paikalta. Vain kaksi rohkeni äänestää vastaan. Heti äänestyksen jälkeen heidän oli tunnustettava erehtyneensä, kun uskalsivat uskotella paavin erehtyneen tai mahdollisesti joskus erehtyvän (s. 134–135).

Päätös paavin erehtymättömyydestä ex cathedra on syvässä ristiriidassa Konstanzin kirkolliskokouksen kanssa (Concilium Constantiense, 1414–1418). Se oli aikanaan määrännyt, että koko kirkko (mukaan lukien paavi) on alisteinen kirkolliskokouksen kannanotoille. Tämä ratkaisu oli yksimielinen. Silloinen paavillinen kuuria tai tuleva paavi itse (Martinus V) eivät tuolloin protestoineet mitenkään (s. 134).
Kaikesta huolimatta ”monet paavit ovat olleet harhaoppisia”. Väite vaikuttaa ilkeämieliseltä protestanttiselta propagandalta. Se pitäisi ehkä siitä syystä jättää vain omaan arvoonsa. Lause on kuitenkin suora lainaus paavilta itseltään. Näin totesi paavi Hadrianus VI (1522–1523). Samaa olivat sanoneet jo esim. paavi Innocentius III (1198–1216) ja paavi Innocentius IV (1243–1254). Jälkimmäinen kirjoitti tuohon tapaan selittäessään kymmentä käskyä. Hänen sanansa poistettiin kuitenkin kirjan myöhemmistä painoksista. Se tuntuu käsittämättömältä ja ihan turhalta, sillä monet muutkin paavit ovat sanoneet vastaavaa (s. 204). Jos siis luottamus paavin erehtymättömyyteen on välttämätön edellytys oikealle uskolle ja ehdoton vaatimus pelastuksen saavuttamiseksi, joutuu vakavasti kysymään, olivatko nuo aiemmat paavit (heille myöhemmin myönnetystä erehtymättömyydestään huolimatta) vääräoppisia ja pääsivätkö he ollenkaan perimään iankaikkista autuutta? Näyttää siltä, että paavit olivat erehtyväisiä ennen kuin heistä tehtiin erehtymättömiä opin asioissa.
Vatikaanin 1. kirkolliskokouksen päätös paavin erehtymättömyydestä ex cathedra perustuu lisäksi pohjimmaltaan vääristettyihin dokumentteihin. Näistä merkittävimmät ovat ns. pseudo-isidoriset dekretaalit eli ennakkopäätökset, jotka Isidorus Mercator olisi koonnut yhteen. Historiankirjoitus ei tunne tuon nimistä henkilöä, mistä syystä tekijästä käytetään nimitystä ”Pseudo-Isidorus” (eli Vale-Isidorus). Nykyään noita po. dokumentteja kutsutaan yksinkertaisesti vain nimellä ”väärät dekretaalit”, vaikka seasta voi löytyä jotain alkuperäistäkin (s. 58–59). The Catholic Encyclopedia myöntää, että paavit hyötyivät suuresti näistä 800-luvulla kyhätyistä väärennöksistä, mutta he itse ovat toimineet ”hyvässä uskossa”. Väärennösten joukosta löytyy myös kuuluisa Konstantinuksen lahjakirja, josta on ollut puhetta jo aiemmassa yhteydessä ja jossa Konstantinus Suuri muka lahjoittaisi Rooman valtakunnan läntisen osan paaville kiitollisena saamistaan hengellisistä opetuksista.
Sittemmin 1100-luvulla munkki Gratianus ryhtyi kokoamaan ja tulkitsemaan noita ja muita dekretaaleja. Hänen teoksensa Decretum Gratiani on epäilyksettä ”kaikkein vaikutusvaltaisin teos”, jonka kukaan koskaan on kirjoittanut katolisessa kirkossa. Hän lainaa isot määrät varhaisten paavien lausumia. Niistä 324 lainauksesta vain 11 olisi aitoja (s. 60). Gratianuksen teos vaikutti suuresti Tuomas Akvinolaisen näkemyksiin paaviudesta, jotka hän tuo esiin 1200-luvulla julkaistussa kirjassaan Summa Theologica. Tästä on puolestaan sanottu, että se on ”toiseksi vaikutusvaltaisin teos”, joka koskaan on kirjoitettu katolisessa kirkossa. Siinä toistetaan pitkälti samoja harhaisia käsityksiä paaviudesta, jotka oli salakavalasti onnistuttu hivuttamaan silloiseen yliopistolliseen tutkimukseen (s. 60). Mainittakoon vielä, että lopulta väärentäjät eivät enää itsekään olleet aina perillä, mikä on väärennös, vaan he rupesivat jopa väärentämään väärennöksiä. Siten he pakottivat historian palvelemaan eittämätöntä ”teologista totuutta”, jonka mukaan korkein arvovalta maan päällä kuuluu paaville.
Sitä paitsi usko paavin erehtymättömyyteen puuttuu varhaisten kirkkoisien teksteistä. He eivät koskaan viittaa Rooman piispaan jonkun opillisen kiistan ainoana pätevänä ratkaisijana.Hän ei yksin ratkaissut yhtäkään niistä n. 80 harhaopista, jotka vaativat laajempia toimenpiteitä kristikunnalta ensimmäisten kuuden vuosisadan aikana. Joskus hyökättiin yleisesti piispojen auktoriteettia vastaan, mutta ei ikinä Rooman piispan ylivaltaa vastaan, koska sellaista ei yksinkertaisesti ollut olemassa (s. 206)! Vatikaanin 1. konsiili väittää, että päätös paavin erehtymättömyydestä nojaisi Raamatun selviin todistuksiin sekä aikaisempien paavien ja yleisten kirkolliskokousten ohjeistuksiin. Mikään tuosta ei pidä paikkaansa (s. 248). Rooma vain yksinkertaisesti jyrää ja murskaa historian ja viime kädessä itse totuuden allensa.
Lopulta joutuu kysymään, miksi kirkko tuli toimeen ilman oppia paavin erehtymättömyydestä liki 1900 vuotta. Vatikaanin 1. kirkolliskokouksen jälkeen koko päätöstä ei ole edes tarvittu, paitsi yhden kerran. Vasta 1950 Paavi julisti ex cathedra dogmin Marian taivaaseenastumisesta. Esimerkiksi Marian synnitön sikiäminen julistettiin jo 1854. Erillistä arvovaltaa näille opeille varmasti tarvitaan, sillä Raamatussahan ei niistä ole mitään mainintaa. Paavi on siis yli 150 vuoden aikana käyttänyt omia erikoisvaltuuksiansa tuon ainoan kerran. Lopulta oppi hänen erehtymättömyydestänsä ajaa varsinaisesti hänen oman auktoriteettinsa vahvistamista. Vatikaanin 1. kirkolliskokous päätti tosiasiassa, että paavi on erehtyväinen paitsi silloin, kun hän julistaa jotain ex cathedra eli hengellisen arvovaltansa nojalla. Siitä syystä paavit ovat olleet tavallisia kuolevaisia virheineen kaikkineen, paitsi sen yhden ainoan kerran silloin vuonna 1950. Mutta käytännössä paavista on tullut erehtymätön myös silloin, kun hän ei ole erehtymätön eikä julista ex cathedra. Kuka paaveista on rohjennut tunnustaa, että monet heidän paavillisista ratkaisuistaan ovat olleet karkeita virheitä ja että jopa miljoonat kristityt läpi vuosisatojen ovat joutuneet kärsimään niiden takia? Vatikaanissa moni pelkää, että tuollainen tunnustus rapauttaisi sitä säihkyvää gloriaa, joka nyt ympäröi pyhän istuimen haltijaa. Valta on keskittynyt ja keskitetty yhden henkilön käsiin ennennäkemättömällä tavalla (s. 262). Lukemattomien (ellei kaikkien) teologisten kysymysten tai moraalisten ongelmien ratkominen jätetään viime kädessä paaville tai paavilliselle kuurialle. Ainoastaan täysin pakottavassa tilanteessa aikaisempaa päätöstä voidaan muuttaa tai kiertää ”tulkitsemalla” sitä uudelleen luovasti senhetkistä totuutta vastaaviksi (s. 21-22). Siksi Roomassa kaikki valta on ns. ”yhden kortin varassa”. Mutta jos se kortti osoittautuu ”mustaksi Pekaksi” (kansankielinen muoto Pietarista), on kirkkolaitos pahassa pulassa. Nyt on vielä aikaa rukoilla Rooman puolesta sekä kaikkien roomalaiskatolisten ja itsemme puolesta, että Herra armahtaisi meitä.
—
Rooman kirkko syvässä kriisissä
Herännäislehden pääkirjoitus 2/2019
Timo Laato
Rooman kirkon kriisi ei ota loppuakseen. Se jatkuu ja pahenee entisestään. Monia uusia järkyttäviä paljastuksia etenkin lapsiin kohdistuneista hyväksikäytöistä nousee esiin kuin sieniä sateella. Kirjoitin jo vuonna 2010 aiheesta pääkirjoituksen, mutta sen jälkeen tilanne tuntuu riistäytyneen täysin hallinnasta. On mahdotonta luetella kaikkia tapauksia edes summittain. Kyse on tuhansista ja kymmenistä tuhansista uhreista. Osa heistä on joutunut kokemaan järjestelmällistä kaltoinkohtelua. Tekijät (joista useimmat vihittyjä kirkon pappeja) ovat saattaneet jatkaa toimintaansa – ilman sen vakavampia seuraamuksia. Usein heidän esimiehensä ovat tienneet heidän taipumuksistaan, mutta eivät ole riittävässä määrin puuttuneet tapauksiin. Joskus heidät on siirretty uusiin seurakuntiin ja uusiin tehtäviin, mikä käytännössä on merkinnyt pahuuden levittämistä ja leviämistä laajemmalle. Näin katastrofi on päässyt kehittymään täyteen laajuuteensa.
Ulkopuolisena ei yleisesti ottaen pitäisi ryhtyä arvostelemaan rankasti toisen kirkkokunnan tilaa, ei varsinkaan, jos tai kun oma kirkkokunta on syvässä alennustilassa. Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappina ei itselläni ja edustamallani yhteisöllä ole totta totisesti hurrattavaa. Syyssiivo on jäänyt tekemättä. Kevätsiivousta ei ole luvassa. Eikä luultavasti mitään muutakaan siivousta. Roskat lakaistaan maton alle ja jätteet jätetään nurkkiin lojumaan. Sekasotku ja epäjärjestys kasvavat. Kotona ei viihdytä. Väki karkaa ulos ja tuskin palaa takaisin.
Silti luterilaisuuteen on kuulunut hyvin keskeisenä ajatus, että juuri se edustaa puhdasta katolilaisuutta eli ”yleiskirkollisuutta”, toisin sanoen sitä, mitä Kristuksen kirkko on aina ja kaikkialla opettanut ja tunnustanut. Siksi ei ole väärin tällaisen katolisen kirkon edustajana arvioida nykyisen roomalais-katolisen kirkon kriisiä ja sen syntyyn johtanutta kehitystä. Sitä en tee riitelemisen halusta tai vahingonilosta hehkuen. On suurta kärsimystä joka kerta, kun laajaa kristikuntaa uhkaavat väkevät eksytykset ja julkeat lankeemukset. Jos siinä joku rupeaa itsetyytyväisenä puhkumaan voitonriemusta ja ajattelemaan, että ”toisen häpeä on minun kunniani”, häneltä puuttuu silloin epäilemättä se Kristuksen mieli, jonka pitäisi olla velvoittavana esikuvana jokaiselle (1. Kor. 2: 16 ja Fil. 2:5).
Uudessa Tiessä (10.1.2019) roomalais-katolinen pappi Oskari Juurikkala ruotii kirkkokuntaansa repivää hyväksikäyttöskandaalia rohkeasti. Hän sanoo: ”On vaikea keksiä vastenmielisempää aihetta puhua.” Hän kertoo joutuneensa muuttamaan kantaansa ”aiemmasta puolustelevasta asenteesta” rehellisempään tilanteen arviointiin. Rooman kirkon papistossa on vaikuttanut (ja vaikuttaa) homoseksuaalinen alakulttuuri, joka pyrkii oikeuttamaan oman paikkansa. Tämä ”laventelimafiaksi” kutsuttu joukko on suhteellisen laaja, ja se suojelee jäseniänsä. ”Tavoitteena on ottaa haltuun pappisseminaareja.” Jää silti vielä avoimeksi, kuinka ”korkealle kirkon hierarkiassa peittelyn kulttuuri yltää”. Jotain viitettä voi antaa se, että yhdysvaltalainen 88-vuotias Theodor McCarrick joutui eroamaan kardinaalin tehtävästä viime kesänä. (Sitä ennen kardinaali on eronnut tehtävästään vuonna 1927.) On esitetty vakava väite, että ”kirkon johdossa tiedettiin vuosikymmenten ajan sarjasaalistajaksikin nimitetyn kardinaalin rikoksista”. Edelleen Juurikkalan mukaan ”moni homoseksuaalisuuden kanssa kamppaileva on päättänyt ryhtyä naimattomaksi papiksi” ikään kuin ”helppona ratkaisuna”; se on ollut ”itsepetosta”. Hän pitää siveettömyyttä ”moraalisena syöpänä”, joka vetää muita puoleensa ja ”johtaa tekojen puolusteluun”. Lopuksi hän toteaa, että ”kuollut armo tuudittelee kuolemaan”.
Harvinaisen rehellistä analyysiä minusta. Tähän voisi lisätä, että Rooman kirkossa rehottava siveettömyys ei rajoitu ainoastaan lasten hyväksikäyttöön ja homoseksuaalisuuden harjoittamiseen vaan kattaa koko seksuaalisuuden kirjon. Joskus Paavalin synodin lehdessä Sisarenpoika julkaistiin artikkeli, jonka oli kirjoittanut Helena Schermutzki (nro 1/1996). Se oli jo sitä aiemmin julkaistu Kotimaa-lehdessä (12.5.1995). Siinä kerrotaan joitakin muistoja ja huomioita katolisen kirkon elämästä, sellaisina kuin ne olivat piirtyneet yhden tarkkaavaisen havainnoitsijan mieleen ja sielunmaisemaan. Schermutzki huomauttaa, että kyse ei suinkaan ole pelkistä yksittäistapahtumista vaan ”samankaltaista on usein toistunut eri muodoissa”. Hän paljastaa katolisen kirkon karun todellisuuden seuraavaan tapaan:
”Perheen kasvun myötä tutustuin monenlaisiin äiteihin. Heidän joukossaan oli yksinhuoltajia, joiden lasten syntymätodistuksessa isän kohdalla oli merkintä ’tuntematon’. Eräällä heistä oli neljä ’tuntemattoman’ isän lasta. Tosiasiassa isä oli hyvinkin tunnettu katolilainen pappi. En vain saanut tietää kuka, sillä naisen asema ja lasten toimeentulo oli turvattu vain niin kauan, kuin tämä pitäisi kiinni kumppaninsa anonymiteetista (’nimettömyydestä’). Minulle alkoi selvitä, mitä tarkoittaa sana ’kaksinaismoraali’, kun tajusin, että Amelie on vain yksi monien, monien joukossa. Minulle kerrottiin kymmenestä papista seitsemällä olevan salavaimon. Sillä jos katolilainen pappi esim. vasta keski-ikäisenä laillistaa suhteensa kumppaniinsa ja näin menettää virkansa, hän jää puille paljaille. Uuden ammatin hankkiminen tässä iässä on vaikeaa; katolinen kirkko ei ole hänestä enää missään virassa kiinnostunut.”
Tuskin tämänkään kertomuksen vakavuutta ja todenperäisyyttä käy kiistäminen, vaikka on vaikeaa saada tilastollisesti tarkkaa selkoa ”kaksinaismoraalin” yleisyydestä. Silti on kyse äärimmäisen vakavasta ja laajasta ongelmasta, ei joistain yksittäisistä valitettavista poikkeuksista. Uskonpuhdistuksesta lähtien (ja jo aiemmin) katolista kirkkoa on varoitettu uudelleen ja uudelleen pakkoselibaatin vaaroista ja kiroista. Niitä ei kuitenkaan tähän päivään mennessä ole otettu varteen. Osittain siksi on nyt ajauduttu vaikeaan ja suorastaan sairaalloiseen tilanteeseen. Augsburgin tunnustuksen 23. artiklassa: ”Pappien avioliitto” annetaan silloisen ajan hengellisen säädyn elämästä suorasukaisen lohduton kuvaus. Sitä lukiessa joutuu kysymään, onko lopulta mikään noista myllerryksen vuosista muuttunut. Luterilaiset isät kirjoittivat profeetallisen terävästi:
”Kaikki, niin ylhäiset kuin alhaisetkin, ovat varsin vaikeasti valittaneet pappien kauheaa haureutta ja raakaa elämää: nämä eivät ole jaksaneet noudattaa pidättyvyyttä. Todellakin mainitut pöyristyttävät paheet ovat kohonneet huippuunsa. […] Lisäksi monen jumalaapelkäävän ja ymmärtävän arvohenkilön on usein kuultu käsityksenään lausuvan, että moinen pakollinen naimattomuus […] ei koskaan ole tuonut mukanaan mitään hyvää, päinvastoin suuria, surkeita paheita ja paljon ikävyyksiä. Onpa eräs paaveista, Pius II itse […] usein kertonut ja maininnut nämä sanat: Tosin lienee eräitä syitä, joiden tähden hengellisten avioliitto on kielletty; kuitenkin on vielä syvempiä, suurempia ja tärkeämpiä syitä, joiden tähden heille avioliitto jälleen pitäisi sallittaman. Paavi Pius lausui nämä sanat epäilemättä kuin ymmärtävä ja viisas mies ainakin, tarkan harkinnan jälkeen. […] Jos jyrkän avioliittokiellon täytyy edelleen jatkua, syntyy kenties puute papeista ja seurakunnanpaimenista.”
Ajattelen, että viisaana ja monipuolisesti oppineena teologina roomalais-katolinen pappi Oskari Juurikkala ymmärtää em. kokonaisuuden hyvin laaja-alaisesti. Vierastan kuitenkin sitä, että hän sitten eräässä toisessa yhteydessä pitää Lutheria ”ahdistavana ihmisenä”. Hän sanoo: ”Vaikka kuinka yritänkin häntä ymmärtää, en pääse irti siitä, että hän vaikuttaa epämiellyttävältä ihmiseltä: piiloylpeältä, epäkohteliaalta, muka-kaikkitietävältä.” Nimenomaan Lutherista ”ei välity vähimmässäkään määrin sellaista kuvaa, jota voisi pitää esimerkkinä muille”. Hän tahtoo meidän luterilaisten vihdoin ”tiedostavan ja myöntävän, että mahdollisista ansioistaan [Juurikkala lisää sulkeisiin sanat: heh heh ] huolimatta Luther ampuu usein sekä yli että ohi”. Ohiampumisella hän ilmaisee sitä, että ”Lutherin käsitykset ja kuvaukset aikansa katolisesta teologiasta eivät ole kattavia eivätkä muutenkaan aina luotettavia”.
Totuuden nimessä on kyllä tässä yhteydessä sanottava, että Lutherin kuvaukset oman aikansa luostarielämästä paljastavat pelottavan tarkasti Rooman kirkon syvän kriisin, suoranaisen katastrofin. Voitaisiin puhua aivan hyvin hänen profeetallisesta sanomastaan tälle ajalle. Useissa yhteyksissä hän kirjoittaa vuosien omakohtaisten kokemustensa perusteella, mitä on tapahtunut tai tapahtuu näyttävien kulissien takana. Lainaan tähän yhden niistä kaikkein lievimmistä teksteistä:
”Mutta kauhistava ja määrätön on Jumalan viha, hän kun näin monen vuosisadan aikana on rangaissut paavilaisia heidän kiittämättömyytensä sekä evankeliumin ja Kristuksen halveksimisen vuoksi niin, että on hylännyt heidät ’turmeltuneen mielen valtaan’ (Room. 1:28); ja niin he täydellisesti kielsivät Kristuksen – mikäli hänen nauttimisestaan oli kysymys – ja rienasivat häntä. Evankeliumin sijaan he omaksuivat munkkisääntöjen ja inhimillisten perinnäissäännösten kauhistukset; niitä he yksinomaisesti ihailivat ja pitivät Jumalan sanaa [paljoa] parempina. Ja loppujen lopuksi heiltä riistettiin avioliittokin ja heidän pakostakin piti viettää tuota saastaista naimattomuuselämää. Asiain näin ollen he ulkonaisestikin saastuttivat itsensä kaikenlaisilla riettauksilla: aviorikoksilla, salavuoteudella, likaisuuksilla, sodomalaisilla synneillä. Sellainen oli epäpuhtaan naimattomuuden hedelmä! Näin Jumala hylkäsi heidät ansion mukaan sisäisesti turmeltuneen mielen valtaan ja salli heidän sitten ulkonaisesti langeta näin suuriin rikoksiin, siitä syystä että olivat rienanneet Jumalan ainosyntyistä Poikaa, jossa Isä tahtoo saada kunnian, ja jonka hän antoi alttiiksi kuolemaan, jotta Pojan – ei munkkikuntiensa – kautta tulisivat autuaiksi ne, jotka uskovat häneen.”
Myönnän, että tällaisen tekstin lukeminen vaikuttaa ”epämiellyttävältä”. Vielä epämiellyttävämpää on lukea vastaavaa ja paljon pahempaa päivän lehdistä. Onko se uskonpuhdistajan vika, jos hän kirjoittaa ilkeistä ja likaisista synneistä, jotka olivat täyttä totta hänen omana aikanaan, mutta joista ei silloin tehty parannusta ja siksi ne samat synnit nousevat taas esiin tänään? Ajattelen kauhulla, että mitä kaikkea mennyt historia kätkee taaksensa. Jos Rooman kirkko on syyllistynyt järjestelmälliseen siveettömyyteen ja sen salailuun (kuten nyt on käynyt ilmi), jos sama meno on jatkunut koko viime vuosisadan (mihin todistusaineisto viittaa) ja jos sama meno oli vallalla jo uskonpuhdistuksen aikana (mistä Augsburgin tunnustus ja Luther puhuvat), on pakko kysyä, olivatko muut vuosisadat siinä välissä jotain muuta. Pelkkä ajatuskin tuntuu epämiellyttävältä. Mutta mitä sitten pitäisi ajatella, jos ollaan rehellisiä? Lutherista voidaan puhua mielestäni umpirehellisenä teologina, joka etsi ja löysi totuuden kaiken valheen keskellä. Siinä hän kelpaa varmasti esikuvaksi aivan kelle tahansa. Kuinka siunattua olisikaan ollut, jos häntä ja hänen työtovereitaan olisi 1500-luvulla kuultu ja toteltu! Saarnasivathan he Jumalan sanaa oman aikansa paatumuksen ja mädännäisyyden keskellä.
Omalle isälleen Luther kirjoitti kirjeessään Wartburgista 1521:
”Mutta se oli Herran tahto – sen näen nyt – että minun piti tutustua yliopistojen ’viisauteen’ ja luostarien ’pyhyyteen’ oman ja varman kokemuksen avulla, so. monien syntien ja jumalattomuuksien hinnalla, jotta jumalattomilla ihmisillä ei olisi mitään syytä osoittaa sormellaan tulevaa vastustajaansa sen vuoksi, että hän muka arvostelee asioita, joita ei tunne. Niinpä elin munkkina, en tosin synnittömänä, mutta ihmisten minua moittimatta. Sillä paavin valtakunnassahan jumalattomuutta ja Jumalan herjaamista pidetään suurimpana hurskautena; ei ole puhettakaan siitä, että sitä pidettäisiin pahana.” (M. Luther: Valitut teokset III, s. 39)
(Paavi Franciskus kutsui vuonna 2019 koolle korkea-arvoisen edustajiston Vatikaaniin. Sen tarkoituksena oli pyrkiä käsittelemään rehellisesti Rooman kirkon syvää kriisiä seksiskandaalien myllerryksessä. Saamme pyytää ja rukoilla, että vaikeat kysymykset voitaisiin kohdata avoimesti ja totuudellisesti. Siunatkoon hyvä Jumalamme kaiken selvitystyön nimensä kunniaksi ja pyhän sanansa voimaan saattamiseksi. Jeesuksen sana ei koskaan joudu hukkaan, vaikka kaikki muu täällä kerran hukkuu. Ks. Matt. 24:35.)
ROOMAN KIRKON ALENNUSTILA – tästä on kyse
Katolisessa kirkossa julkinen kriisi alkoi 2000-luvun alussa, kun USA:ssa paljastui pöyristyttävän laaja pedofiliaskandaali. Kaikkiaan jopa noin tuhat katolista pappia oli syyllistynyt lasten hyväksikäyttöön. Monet piispat tiesivät asiasta, mutta eivät kuitenkaan toimineet vastuullisesti esipaimenen tehtävässään. He salasivat ja peittelivät rikokset. He myös siirsivät hairahtuneita pappeja toisiin seurakuntiin vieläpä ilman riittävää tai minkäänlaista valvontaa, jolloin sama rikollinen toiminta pääsi jatkumaan. Jotkut piispoista ovat tästä syystä joutuneet eroamaan. Vastaavasti tietysti useat väärinkäytöksiin syyllistyneet viranhaltijat. Seurakuntalaiset ovat suuttuneet ja kieltäytyneet tukemasta katolista kirkkoa entiseen tapaan. He pelkäävät, että heidän lahjoittamansa varat käytetään lähinnä erilaisiin oikeudenkäyntikuluihin ja vahingonkorvauskanteisiin. Pelolle löytyy vankkaa perustetta. Jo pelkästään Yhdysvalloissa katolinen kirkko on maksanut 20 vuoden ajalta pappien seksuaalisen hyväksikäytön uhreille arviolta miljardi dollaria.
Pedofiliaskandaalin jälkimainingeissa ruvettiin yhtä lailla Atlantin toisella puolella penkomaan menneitä. Irlannissa tehtiin laaja selvitys, joka julkaistiin viime vuonna. Siitä käy selville, että katolisen kirkon papit olivat käyttäneet lapsia hyväkseen jo 1930-luvulta lähtien. Eräs tunnusti käyttäneensä hyväkseen yli sataa lasta. Toinen kertoi käyttäneensä lapsia surutta hyväkseen melkein neljännesvuosisadan aikana. Jo jonkun verran aikaisemmin Irlantia oli kohahduttanut paljastus, jossa erittäin arvostettu ja laajalti tunnettu ja tiedotusvälineissä jatkuvasti esiintynyt katolinen paimen oli elänyt avioliiton omaisessa suhteessa naispuolisen taloudenhoitajansa kanssa ja saanut lapsen hänen kanssaan. Näissä ja vastaavissa tapauksissa toistui sama ratkaisumalli: asiat painettiin ns. ”villaisella”, vaiettiin eikä otettu kantaa, vedottiin väärin perustein sielunhoidollisiin keskusteluihin (ja tietysti salassapitovelvollisuuteen) jne. Uhrit jätettiin oman onnensa (tai pikemminkin onnettomuutensa) nojaan. Vasta julkisuus pakotti tapakulttuurin muutoksen.
Sittemmin on paljastunut vielä lisää. Ranskassa istuu useita katolisia pappeja vankilassa seksuaalirikosten takia. Argentiinassa yhtä lailla. Kanadassa on osattu luultavasti selvemmin ja paremmin puuttua väärinkäytöksiin. Siellä on piispojen toimesta julkaistu laaja raportti, jossa hiippakuntia kehotetaan ”rikkomaan hiljaisuus ja toimimaan nopeasti” seksuaalisuutta ja ruumiin koskemattomuutta loukkaavissa tapauksissa. Joka tapauksessa esiinnousseet rikokset ovat niin yleisiä, että niistä ei enää voida puhua ”poikkeuksina” tai ”yksittäisinä hairahduksina”. Kyse on hyvin valitettavasta kehityksestä, jota ei ole osattu eikä aina edes tahdottu katkaista.
Ongelman takana piilee tietysti ja ilmiselvästi pakkoselibaatti. Katolisen kirkon pappien samoin kuin munkkien ja nunnien on luvattava, että he eivät solmi avioliittoa vaan antautuvat Herran palvelukseen ikään kuin täydellä sydämellä. Harvat pystyvät tähän. Ihminen on luonnostansa seksuaalinen olento. Se kuuluu luomisjärjestykseen eikä siinä ole mitään pahaa. Vasta 6. käskyn rikkominen joko ajatuksin tai sanoin tai teoin koituu synniksi. Sitä vastoin avioliitossa seksuaalisuus toteutuu Luojan tarkoittamalla kauniilla tavalla. Yhteistä avioelämää ei siksi kuulu halveksia tai torjua vaan vaalia ja hoitaa. Selibaatin olisi siksi aina perustuttava vapaaehtoisuuteen eikä suoranaiseen tai epäsuoraan pakkoon. Katolisen kirkon skandaalit eivät lopu, jos sen opetus avioliitosta näiltä osin säilyy muuttumattomana. Sinänsä puhutteleva pyrkimys antautua Herran palvelukseen avioliiton huolista ja velvollisuuksista vapaana ei (pääsääntöisesti) toimi käytännössä. Pakonomaista selibaattia ei voi pitää onnistuneena vastareaktiona nykyiselle nautinnonhaluiselle elämäntyylille. Raamatun mukainen yksinkertainen ja rakkaudellinen perhe-elämä sopii hyvin yhteen paimenen viran hengelliseen luonteeseen. Olihan esim. Pietari, jota pidetään ”Rooman istuimen ensimmäisenä viranhaltijana” ja ”kaikkein suurimpana paavina”, naimisissa; hänen anoppinsa Jeesus paransi kuumetaudista (ks. Matt. 8:14–15, Mark. 1:30–31 tai Luuk. 4:38–39, lue myös 1. Kor. 9:5). Vastaavasti seurakunnan kaitsijasta säädetään, että hänen tulee olla ”yhden vaimon mies” (1. Tim. 3:2 ja Tiit. 1:6).
Kuinka siunattua olisikaan ollut, jos Raamatun sanaa ja Jeesuksen opetusta olisi kuultu ja noudatettu. Monet kauheat synnit olisivat jääneet tekemättä ja huutava pappispula (etenkin länsimaissa, esim. Ranskassa) toteutumatta. Ei vieläkään ole estettä totiselle parannukselle. Jumala on kärsivällinen ja anteeksiantavainen niille, jotka katuvat ja pyytävät syntejänsä anteeksi yksin Kristuksen tähden. Siitä alkaa kristillinen kilvoitus, joka ei etsi omatekoista hurskautta vaan tyytyy Luojansa tahtoon ja säätämykseen.